Bomen opkronen

Een boom gezond houden

Bomen opkronen is voor de leek een vrij lastige klus. Het opkronen is eigenlijk een begeleidingssnoei waarmee wordt bepaalt, hoe hoog de stam van de boom gaat worden. De onderste takken van de boom worden verwijderd, dit klinkt simpeler dan dat het is. Dit karwei is het meest geschikt voor bedrijven die precies weten, hoe wordt omgegaan met bomen kappen en snoeien. Bomen opkronen is bijvoorbeeld niet geschikt om toe te passen bij een geënte boom. Bijvoorbeeld een bolcatalpa of een andere geënte boom op stam zullen nooit in de hoogte gaan groeien. Opkronen is dus nutteloos bij dit soort bomen. Ben je van plan om een boom te gaan kopen let er dan op dat de boom de gewenste kroonhoogte heeft.


Bomen opkronen uitbesteden

Jonge bomen die hoogstammig zijn kunnen na 2 jaar groei worden opgekroond. Een professionele bomensnoeier weet exact wat er weggesnoeid moet worden. Wanneer een boom twee jaar oud is zijn de takken nog niet zo dik. Ze kunnen dan gemakkelijker worden verwijderd. De jonge boom ondervindt na twee jaar nog niet zoveel last van het opkronen. Het beste opkroonseizoen zijn de zomermaanden. Ook in de winter kan deze klus worden geklaard, mits het niet vriest. Laat ook niet opkronen in het vroege voorjaar, wanneer alles gaat uitlopen of in de herfst tijdens het vallen van het blad. De boomspecialist zal tijdens het bomen opkronen op de volgende zaken extra letten:
Uit bomen groeien takken die op dezelfde hoogte van de boom blijven zitten. Deze takken groeien niet mee. Voordat er wordt opgekroond, zal eerst worden bepaald wat de stamlengte zal zijn, zonder takken. Dubbele toppen worden op 2/3 van de totale boomlengte weggehaald. De zijtakken groeien niet mee omhoog. Van de bladmassa zal niet meer dan 20% worden weggesnoeid. Gebroken takken gaan het eerst weg evenals aangetaste delen. De basis van de tak heet de takkraag. Deze zal nooit verwijdert worden. Bepaalde bomen als de beuk kunnen beter niet opgekroond worden. Takken van deze bomen beschermen de schors. Om een beveerde vorm te krijgen worden bij de zuilvormige bomen, de takken langs de stam behouden. Dit geeft de zuilboom een geveerd uiterlijk.


Snoeimethodes

Bomenkappenensnoeien.nl, hanteert verschillende snoeimethodes om bomen een lang en gezond leven te geven. Het bomen opkronen is er daar een van. Een aantal werkmethodes die dit bedrijf aanbiedt zijn o.a.:
Kandelaberen, is het toppen van bomen
Bomen kappen/verwijderen van de gehele boom
Veiligheidssnoei
Herplanten van bomen


Kijk voor meer informatie verder op de website.